3800 Sint-Truiden
0477/528181
info@sterkstadspartij.be

Media

20201208

“Moet burgemeester Heeren dan geen mondmasker dragen?”

 

SterK Stadspartij hekelt profileringsdrang van Burgemeester Veerle Heeren boven gezondheid Truienaar.
“Ik viel bijna van mijn stoel”, steekt Gunter Leenen van SterK Stadspartij van wal. “Plots dook Veerle Heeren (CD&V) op in mijn Facebook-tijdslijn terwijl ze een kerstbal koopt in de Deli Roma op de Groenmarkt. Zonder mondmasker!”
 

“Zaakvoerder Tom, keurig met mondmasker”, gaat Leenen verder. “Maar niet burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Inderdaad diezelfde burgemeester die zegt hoe wij in de Stapelstraat en Luikerstraat moeten wandelen. Diezelfde burgemeester die strenge controles in ‘De Standaard’ boekhandel laat uitvoeren. Die staat hier doodleuk op de foto zonder mondmasker. Vandaag getrokken en zelf op haar Facebook gepost. En daarna vlugvlug weggehaald natuurlijk, in de hoop dat niemand het gezien heeft. Je moet maar durven. Misschien dat haar profileringsdrang en ambitie haar gezond verstand benevelt. Mevrouw de burgemeester, wat uw 6 gouden Corona-regels betreft: Begin die eens zelf toe te passen, vooraleer je tegen de Truienaar staat te preken. Wie gelooft die vrouw eigenlijk nog?”

 

Even afgezet

“Er stond hier eerder vanavond een foto van mezelf zonder mondmasker. Als enige klant in de winkel had ik het even afgezet, dat klopt”, reageerde Veerle Heeren op haar eigen FB-pagina nadat de verontwaardigde reacties van Truienaren niet uitbleven.

 

20200727

SterK Stadspartij trekt naar de buurtgemeenten!

In onze buurtgemeenten Nieuwerkerken en Gingelom groeide de interesse van enkele kleine groeperingen om samen te werken met de afdeling van Sint-Truiden.

Bij de eerste contacten werden reeds de ijzers gesmeed, de beperking blijft echter tot de politiezone Nieuwerkerken – Sint-Truiden – Gingelom. De afdeling Sint-Truiden zal deze beiden gemeenten zoveel mogelijk bijstaan en in samenspraak een gezamenlijk programma opstellen richting gemeenteraadsverkiezingen 2024.

bron: HBvL

20200122

Vader Johan en zoon Kevin worden uit sociale woning gezet:

“Huren op privémarkt is te duur. Vrijdag staan we gewoon op straat”

Dirk Selis ° 06u00

Vader Johan en zoon Kevin Conard worden vrijdag uit hun sociale woning gezet.
(c) Borgerhoff Vader Johan en zoon Kevin Conard worden vrijdag uit hun sociale woning gezet.

 Johan en Kevin Conard zullen nu vrijdag hun sociale woning in de Truiense Krokusstraat moeten verlaten. Dat kregen ze – op kerstavond – te horen van een gerechtsdeurwaarder, die voor de deur stond met een betekening met bevel tot ontruiming. De reden? Op 21 april vorig jaar overleed Anna Schoenaers, de vriendin van vader Johan. De sociale woning stond op haar naam, en dus verviel het recht van vader en zoon om er te blijven wonen.

“Maar wij hebben hier 21 jaar gewoond, waar moeten wij nu naar toe?”, zucht vader Johan (60). “Mijn zoon en ik zijn allebei invalide, onze kansen op de arbeidsmarkt zijn gering. Eerlijk, wij kunnen zelfs niet behoorlijk schrijven.” 

De alternatieven die de twee aangeboden kregen? Geen. “We moesten op de privémarkt naar een woning gaan zoeken, maar daar is niets te vinden onder de 550 euro en dat geld hebben we niet”, zegt de 30-jarige Kevin. “Op een brommertje zijn we al op zoek gegaan naar een nieuwe woning. We zijn niet kieskeurig, maar we kunnen het simpelweg niet betalen. Ik weet echt niet hoe het verder moet. Vrijdag staan we gewoon op straat, hé”, gaat Johan verder. In het huis staan al verschillende grote dozen gestapeld met spullen in.

Heksenjacht

“Mensen in nood die hier al jarenlang bijdragen aan de stad en geen alternatief hebben, kan men niet als honden op straat zetten”, klinkt het bij Gunther Leenen van Stadspartij SterK, aan wie Johan en Kevin om hulp vroegen. “Pas dringend het toewijzingsbeleid aan en werk in zo’n uitzonderlijke situatie als deze iets uit voor de Truienaren die door een resem tegenslagen in een isolement zijn beland. Want waar staat anders het woord ‘sociaal’ nog voor in sociale huisvestingsmaatschappij?”

Maar is dit dan een normale gang van zaken? “Zeker niet”, reageert Hilde Cops-Visser (sp.a), oud-voorzitter van CV Nieuw Sint-Truiden (de sociale huisvestingsmaatschappij). “Uiteraard komen zulke zaken voor, maar je lost die dan als voorzitter op en laat die niet escaleren. Maar als je de wet strikt en onbuigzaam toepast, bekom je zulke drama’s. Dit is geen alleenstaand geval. Ook vele anderen verkeren op dit moment in zo’n situatie, en worden opgejaagd door de gerechtsdeurwaarders. Stop die heksenjacht toch.”

Vader Johan en zoon Kevin Conard worden vrijdag uit hun sociale woning gezet.
(c) Borgerhoff Vader Johan en zoon Kevin Conard worden vrijdag uit hun sociale woning gezet.

Niet verstrengd

“De regels worden niet verstrengd toegepast”, reageert directeur van CV Nieuw Sint-Truiden Georges Feucht. “Bij juridische procedures is het al jaren zo dat, indien er een vonnis wordt uitgesproken, de huisvestingsmaatschappij zich ook strikt houdt aan de inhoud en toepassing van dat vonnis. Omwille van de privacywetgeving kan ik op vragen over individuele huurdersdossiers evenwel geen antwoord verstrekken. Algemeen kan ik je wel melden dat een vonnis met huurverbreking er niet zomaar in één keer komt.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening, en tevens ondervoorzitter van CV Nieuw Sint-Truiden, Jelle Engelbosch (N-VA) was niet bereikbaar voor commentaar.

20191104

SterK Stadspartij wil jachtgebied in Sint-Truiden terugdringen

Dirk Selis ° 13u20

Als het Stadspartij Sterk afhangt, zullen in de toekomst een pak minder jagers door de Haspengouws velden sluipen.

(c) RV Als het SterK Stadspartij afhangt, zullen in de toekomst een pak minder jagers door de Haspengouws velden sluipen.

Sinds het nieuws bekend raakte dat wolvin Naya gedood is door jagers, hebben al meer dan 400 Vlamingen nagevraagd hoe ze hun eigendom als jachtgrond kunnen laten schrappen. “In Sint-Truiden kleurt het jachtplan haast helemaal groen en daar willen we verandering in brengen”, zegt Gunter Leenen van SterK Stadspartij.

“Op de stedelijke kern na zijn alle deelgemeenten zoals Brustem, Zepperen, Gorsem, Runkelen, Duras, Velm, Gelinden, enzovoort ingekleurd als jachtgebied”, zegt Leenen. “Inclusief tuinen, parken, scholen, kerkhoven en recreatieterreinen. SterK Stadspartij wil de Truienaar helpen met het uitzoeken of zijn of haar buurt ook in een jachtgebied ligt en indien gewenst ook om de nodige stappen te zetten om dat perceel te verwijderen uit het jachtgebied. We denken niet enkel aan het dierenwelzijn maar ook aan de incidenten die kunnen plaatsvinden, waaruit menselijke drama’s kunnen voortkomen gezien heel Sint-Truiden als jachtgebied staat ingekleurd. Laat de bossen en de velden toch aan de dieren en de mensen om er in te wandelen. We gaan via Facebook de Truienaren sensibiliseren en wie wil kan ons altijd contacteren via info@sterkstadspartij.be. In een diervriendelijke stad horen geen jagers thuis.”

Animal Rescue Service

Zijn oproep kan op bijval rekenen van de pas opgericht organisatie voor dieren in nood: Animal Rescue Service. “Ik doe alle moeite van de wereld om de dieren te redden, zoals dat reetje dat afgelopen week tussen een omheining kwam vast te zitten. Het is dan niet de bedoeling dat het enkele dagen later voor het plezier wordt afgeknald. Dus ja, ik vind dit een goede actie en ik hoop dat de Truienaren zich massaal gaan uitschrijven”, zegt Mathieu Helleputte van Animal Rescue Service.

Vorige week kan een reetje vast te zitten, maar het werd al snel bevrijd door het team van Animal Rescue Service.

(c) RV Vorige week kan een reetje vast te zitten, maar het werd al snel bevrijd door het team van Animal Rescue Service.

Geen bewijs

“Als het nieuws rond het verdwijnen van Naya zou leiden tot minder ingekleurde percelen, dan is dat natuurlijk geen fijn gegeven voor de jagerij”, reageert Maarten Goethals van Hubertus Vereniging Vlaanderen. “Zeker omdat elk staalhard bewijs over de daders ontbreekt, en omdat het ene dossier niets met het andere te maken heeft. Bovendien staan de jachtplannen al meer dan vijf jaar online op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen. Iedereen die dat wil, kan controleren of zijn tuintje ingekleurd staat en de desbetreffende jager contacteren bij vragen. Daar is niets geheimzinnigs of verdoken aan. Trouwens, voor elk nieuw perceel dat een jager wil inkleuren, heeft hij een schriftelijk akkoord nodig van de landeigenaar.”

Konijnenplaag

“Waarom staan voetbalvelden, schooltjes en begraafplaatsen ingekleurd?”, stelt Goethals. “Simpel, om proactief te kunnen optreden. Vaak op vraag van de gemeentebesturen zelf. Op die plaatsen zullen jagers nooit komen om te schieten op wild, want veiligheid boven alles. Maar indien een begraafplaats bijvoorbeeld kampt met een konijnenplaag die de zerken van gestorvenen ondergraaft, met alle macabere taferelen van dien, dan kan de lokale overheid aan jagers vragen om dat op te lossen. Het aanpakken van de konijnen gebeurt dan niet met een vuurwapen, maar met kooien en fretten.”

Stukje vlees cadeau

“Ondanks alle acties van tegenstanders blijft 95 procent van de jachtterreinen ongewijzigd in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat het overgrote merendeel van de eigenaars zich kan vinden in de situatie, wat wijst op een breed draagvlak. Nogmaals: het is ieders goed recht om zich uit te kleuren, maar ingekleurd staan als jachtterrein biedt ook tal van voordelen: een goed contact met de jager zorgt voor meer betrokkenheid en inzicht in de werking van de lokale fauna en flora, en als dank kan de jager je jaarlijks een lekker stukje vlees cadeau doen.”

20191003

Stad wil leegstand aanpakken met uitdagende pop-up etalagekunst

Dirk Selis °  

“Pop-upetalagekunst moet voor afwisseling in de beleving van het winkelgebeuren zorgen”, zo leert ons het beleidskoord.
(c) Karolien Coenen “Pop-up etalagekunst moet voor afwisseling in de beleving van het winkelgebeuren zorgen”, zo leert ons het beleidskoord.

Maar liefst 19 panden staan leeg in de Truiense Stapelstraat. Vooral het stuk achter de Sint-Martenkerk baart de stad zorgen. “Pop-up etalagekunst moet voor afwisseling in de beleving van het winkelgebeuren zorgen”, zo leert ons het beleidskoord. En zo geschiedde. Jonge, experimentele schilderijen sieren sinds kort de etalage van een leegstaand pand in de Stapelstraat van Sint-Truiden. Het gaat om het werk van de Truiense Kore Hermans.

Meer kunst van lokale kunstenaars in het straatbeeld, daarop zal het cultuurcentrum van Sint-Truiden de komende jaren sterk inzetten. De stad start daarom met een proefproject, waarbij de vensters van leegstaande centrumpanden getransformeerd worden tot pop-up straatexpo’s.

Experimenteel werk

“Voor de eerste keer heeft Kore Hermans (22) de etalage van een pand in de Stapelstraat onder handen genomen. De Truiense oud-leerling van de Academie Haspengouw heeft al geëxposeerd in Gent en Leuven, maar nooit in Sint-Truiden. Met dit project geven we Kore de kans om haar talenten ook in haar thuisstad te ontplooien. Haar kleurrijke en experimentele kunstwerken gaan vergezeld van verschillende info teksten. De werken zijn trouwens positief geadviseerd door de Commissie Beeldende Kunst waarin externe experten zetelen”, verduidelijkt schepen van Cultuur Jurgen Reniers. “Met pop-up etalagekunst wil ons cultuurcentrum uit haar muren breken en kunst en cultuur van eigen bodem naar de bevolking toe brengen. Ook brengen we zo afwisseling in de beleving van het winkelgebeuren. Als het project aanslaat, zullen we het ook uitrollen naar andere etalages in onze binnenstad”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

Uitdagende Kunst in de Stapelstraat van de Truiense Kore Hermans.
(c) Karolien Coenen Uitdagende Kunst in de Stapelstraat van de Truiense Kore Hermans.

Onzekere toekomst

Maar of kunst de Stapelstraat gaat redden, is nog maar de vraag? Verderop in Stapelstraat is de toekomst van de vier panden, die aangekocht werden door AGOST om als pop-up voor startende ondernemers te fungeren, onzeker. “Met de aankoop van deze vier panden zal het stadsbestuur tegen haalbare huurprijzen sfeervolle en gezellige winkels met een bijzondere ‘look and feel’ aanbieden aan jonge, creatieve, startende handelaars. De toekomstige winkels zijn uitgerust met wifi, digitale betalingssystemen en een centrale webshop. Bovendien krijgen ze qua communicatie een flinke duw in de rug via een Trud’Or partnership”, vertelde schepen van Lokale economie Pascal Vossius in 2016. 

Maar het nieuwe bestuur draait die klok nu terug. “Vanaf 1 december loopt het contract met de beheerder ‘Your Next Step’ uit Puurs af en wat we dan met de panden gaan doen en wat de eventuele verhuur voorwaarden zullen zijn, is momenteel in voorbereiding en zal nog worden besproken in de raad van bestuur van AGOST”, antwoordde schepen Jelle Engelbosch (N-VA) op de vraag van SterK Stadspartij, tijdens de vorige gemeenteraad. “Wij horen dat de panden opnieuw verkocht gaan worden. Dat zou betekenen dat de twee startende huurders, Wood Concept en Instituut Sensi, hun plannen in de Stapelstraat moeten staken. Daarenboven lag het project al meer dan een jaar stil en geraakten twee panden nooit verhuurd. Met enkel wat kunst achter de ramen gaan we er niet komen vrees ik”, zegt Luc Schepens van SterK Stadspartij.

20190924

Buurtbewoners Gorsemweg verontrust: “Waar zijn onze acht bomen plots naartoe?”

Dirk Selis °  

De acht bomen die al jaren aan het begin van de straat stonden, zijn gekapt.
(c) DSS De acht bomen die al jaren aan het begin van de straat stonden, zijn gekapt.

 “Waar zijn onze bomen plots naartoe?”, vroegen de bewoners van de Gorsemweg zich maandag af. De acht bomen die al jaren op het begin van de straat stonden zijn gekapt. “Ze stonden daar niet op hun plek”, zegt schepen van Groen Ingrid Kempeneers.

“Het gaf juist karakter aan onze straat. En nu, van de ene op de andere dag zijn ze omgekapt. Waarom weten we niet. Ze zijn gewoon weg”, zeggen de verbouwereerde buurtbewoners van de Gorsemweg. Luc Schepens van SterK Stadspartij kaartte de zaak aan bij het stadsbestuur. “Ik kwam erop uit tijdens mijn zondagswandeling doorheen de stad. De groene ingangspoort van de Gorsemweg was plots verdwenen. Provinciegouverneur Herman Reynders looft 350 euro per nieuw geplante boom uit, maar in Sint-Truiden gaan we ze dus omkappen. Niet te geloven!”

Te dicht tegen de gevel

“Het gaat meer bepaald om acht bomen”, legt schepen van Groen Ingrid Kempeneers uit. “De bomen werden jaren geleden aangeplant, maar stonden op deze locatie niet op de juiste plek. Ze stonden namelijk te dicht tegen de gevels. De bomen hebben daardoor nooit groeikansen gekregen en zijn bijgevolg altijd heel klein gebleven. Toch zorgden de bomen ervoor dat de doorgang op het voetpad in het gedrang kwam. Omdat op de betreffende locaties te weinig plaats is om een boom te planten, zullen er geen nieuwe bomen in de plaats komen. Er zal wel lager groen komen als alternatief.”

Bomenplan

“Het probleem is dat er vroeger heel veel bomen geplant zijn, al dan niet op de juiste locatie. Ons bomenplan waarin de visie voor de komende jaren zal instaan, wordt weldra bekendgemaakt. De inventaris van alle bomen op openbaar domein (niet op gewestwegen) is daarin opgenomen en elke boom, van de 7.400 die Sint-Truiden rijk is, zal een aparte fiche hebben van de staat waarin hij zich bevindt en wat eraan moet gebeuren. Ik heb een nieuwe stuurgroep opgericht waarin ook de dienst Ruimtelijke Ordening betrokken is, zodat ook niet voor elk bouwproject de bomen moeten wijken of dat er meer groen wordt in opgenomen”, besluit schepen Kempeneers.

Acht bomen werden door de Groendienst omgekapt
(c) DSS Acht bomen werden door de Groendienst omgekapt

Gouverneur Herman Reynders looft zo’n bomenplan. “Ik ben er dan ook van overtuigd dat alle Limburgse gemeenten gaan volgen”, hoopt Reynders, die 100.000 bomen extra in Limburg wil laten aanplanten. “Velen hebben trouwens al een bomenplan. De kleinere gemeenten kunnen bovendien rekenen op de steun van de provinciale milieudienst en van het Centrum Duurzaam Groen. Ik hoop vooral dat daarnaast vele bedrijven een inspanning gaan leveren en dat ook het particulier initiatief niet achterblijft. Vele kleintjes maken een groot verschil.”

20190906

SterK Stadspartij hekelt monumentenbeleid: “Burcht van Brustem staat te verkommeren”

Dirk Selis °  

Burcht van Brustem. De burcht dateert van 1170.
(c) Mine Dalemans Burcht van Brustem. De burcht dateert van 1170.

Op  de vooravond van Open Monumentendag hekelt oppositiepartij Sterk het monumentenbeleid van de stad Sint-Truiden. “De burcht van Brustem is verwaarloosd en er staat al 40 jaar een gevaarlijke stelling tegen. Nochtans heeft de burcht een zeer rijke geschiedenis: ze is gebouwd in 1170 en is een van de best bewaarde hoog middeleeuwse sites van Europa”, zegt Luc Schepens van SterK Stadspartij.

“Het architectenbureau ESA werd in 2018  aangeduid om de restauratieaanvraag vaste vorm te geven”, steekt Luc Schepens van Stadspartij Sterk van wal. “In het najaar verwachtte men de goedkeuring en aanbesteding, voor de uitvoering van de werken was het nog wachten tot eind 2019. Wel, we zijn zover. Wat is er nu van? Het is ondertussen toch ook wel onweerlegbaar dat de burcht het meest misbruikte monument blijkt te zijn tijdens verkiezingstijden. In het zoveelste beheersplan zijn intussen goede afspraken gemaakt maar als je nu ziet hoe dit monument erbij ligt is dat niet dadelijk om fier op te zijn. Als zesde monumentenstad mag je toch verwachten dat niet enkel de monumenten in de binnenstad, de groenmarkt of enkele nieuwe projecten zoals het huis van de Truienaar van tel mogen zijn, maar dat men ook de jarenlange beloftes over de burcht van Brustem nu toch wel eens mag invullen. Het financiële kan hier ook niet het probleem vormen vermits de gelden van de restauratie niet uit de stadskas moeten komen. Of zijn die elders aangewend?”, vraagt Luc Schepens zich af?

Luc Schepens van Stadspartij Sterk: “Zijn de gelden voor de Burcht van Brustem dan elders aangewend?
(c) Mine Dalemans Luc Schepens van SterK Stadspartij: “Zijn de gelden voor de Burcht van Brustem dan elders aangewend?

Geen zoveelste belofte

“Er zijn wel degelijk heel wat stappen gezet om tot een dossier en subsidies te komen. Dat heeft er voor gezorgd dat we nu al verder staan. Maar het klopt dat dit dossier door al mijn voorgangers (Bert Stippelmans van CD&V, red.) al meer dan 20 jaar gebruikt wordt om verkiezingscampagne mee te voeren in Brustem. Ik heb dat in het verleden trouwens al eens aangeklaagd. Ik werk achter de schermen en ik communiceer als we er concreet aan beginnen, niet eerder. Geen zoveelste belofte”, zegt schepen van Monumenten Jelle Engelbosch (N-VA).

(c) Mine Dalemans

20190823

Oppositie komt met eigen onderzoek: “Nieuwe labo resultaten linken vissterfte aan slechte kwaliteit vijverwater”

Dirk Selis °  

Het Stadspark in Sint-Truiden.
(c) Karolien Coenen Het Stadspark in Sint-Truiden.

De vijvers van het Truiense stadspark blijven deining veroorzaken in de Truiense politiek. Eind juli eiste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) nog excuses van de oppositie  die hij  verantwoordelijk achtte  voor paniekzaaierij toen bleek dat er geen blauwalgen werden vastgesteld in de vijvers. Waarop de oppositie prompt haar eigen analyse liet uitvoeren. “Die nieuwe labo resultaten linken de vissterfte aan de slechte kwaliteit van het vijverwater”, zegt voorzitter Gunther Leenen van oppositiepartij SterK Stadspartij die maandag ook zal tussenkomen in het vragenuurtje voor de gemeenteraad.

“De recente berichten over blauwalgen en de zogezegde verontreiniging van de parkvijvers waren met andere woorden pure stemmingmakerij door de oppositie, die op geen enkele feitelijke gegevens was gestoeld. De oppositie wilde op basis van deze speculaties zelfs de Inspectiedienst Dierenwelzijn inschakelen. We betreuren het dan ook dat hierdoor paniek is ontstaan onder onze bevolking en dat onze stadsmedewerkers hierdoor in diskrediet zijn gebracht. We vragen excuses van de oppositie om dit vervelende misverstand uit de wereld te helpen”, vertelde waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) eind juli aan onze krant.

Vissterfte

Maar die excuses kwamen er niet. “Wij hebben nooit beweerd dat zich blauwalgen in de parkvijvers van het stadspark bevonden, maar hebben dit wel in vraag gesteld. Omdat niemand een definitief antwoord kon geven, vonden wij het noodzakelijk om preventieve maatregelen te nemen tot er duidelijkheid was. Maar vandaag zijn onze testresultaten binnengelopen.  De resultaten van het vijverwater zijn zeer slecht met vissterfte tot gevolg. Ik stel me dan ook vragen bij het eerder gepubliceerde labo verslag van de stad Sint-Truiden. Mijn volledig onderzoek duurde trouwens twee en een halve week, dus kan er na enkele dagen nog geen definitief uitsluitsel over blauwalgen zijn geweest . Graag benadrukken wij ook het goede werk van het stadspersoneel en leggen de verantwoordelijkheid enkel en alleen bij het stadsbestuur. Een eerlijke en transparante aanpak dringt zich op. Ik zal dan ook tussenkomen op de gemeenteraad aanstaande maandag”, besluit Gunther Leenen van SterK Stadspartij.

20190722

“Stadspark Sint-Truiden ligt er verloederd bij.” Mogelijk ook giftige blauwalgen in vijvers

Dirk Selis °  

Tot gisteren lagen de parkvijvers vol met dode vissen en vogels.
(c) RV Tot gisteren lagen de parkvijvers vol met dode vissen en vogels.

“Het Truiense stadspark ligt er verloederd bij”, vindt gemeenteraadslid Filip Moers (sp.a). Als de huidige meerderheid niet ingrijpt, zal de sp.a fractie een klacht indienen bij Dierenwelzijn, zegt hij. Er zitten mogelijk ook giftige blauwalgen in de vijvers.

Volgens Moers kan het zo niet verder. Het onkruid staat op sommige plaatsen meer dan een meter hoog. De oeverplanken zijn op heel wat plaatsen weggerot, waardoor de oevers afbrokkelen. Momenteel ligt er zelfs een groene brij op het water en er zijn de jongste dagen al heel wat dode vissen gespot. Daarbij komt nog eens dat het onderhoudspersoneel van het stadspark stelselmatig is afgebouwd. Nu is er slechts één personeelslid om het park te onderhouden. De functie van parkwachter werd ook geschrapt en het voederen van de dieren wordt uitbesteed. Moers klinkt zeker: “Als er niet meteen een signaal komt dat de huidige meerderheid een halt zal toeroepen aan deze verloedering, zal onze fractie dit op de agenda van de gemeenteraad zetten. We zullen niet aarzelen om ook een klacht in te dienen bij Dierenwelzijn.”

Honden en kinderen

Ook volgens de andere oppositiepartij Sterk Stadspartij loopt de toestand uit de hand. “De vijvers in het stadspark liggen er vuil bij”, aldus Luc Schepens van SterK Stadspartij. “Daarbij zijn de dieren die in de vijvers zitten naar alle waarschijnlijkheid aangetast door blauwalgen. Deze algen kunnen giftig zijn voor dier en mens. Het stadsbestuur is nochtans al enkele dagen op de hoogte gebracht. Ik kan niet begrijpen dat er nog steeds niet is ingegrepen. Er lopen immers honden en kinderen aan deze vijvers. Deze problematiek had perfect voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld een stuk vis vrije zone in te lassen en een rand met vegetatie aan te leggen.”

De oeverplanken zijn op heel wat plaatsen weggerot.
(c) RV De oeverplanken zijn op heel wat plaatsen weggerot.

Testen uitvoeren

Ook schepen van Leefmilieu en Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) reageert. “We zullen testen laten uitvoeren op blauwalgen om uitsluitsel te bekomen”, zegt ze. “Het is erg warm waardoor er meer algengroei is. We zullen ook een speciale UV-lamp aankopen om de algen te verminderen. De pompen en de fontein werken, en brengen leven en zuurstof  in het stilstaand water. Vroeger werd het water via de Trudobron aangevoerd, maar dat is vele jaren niet meer het geval. Er zitten ook veel eenden in het water en hun uitwerpselen verslechteren de kwaliteit. Het brood en alles wat de bezoekers in het water gooien, doen bovendien ook geen goed.”

20190705

Methadon en heroïnespuiten gevonden in speelzaal Oud Atheneum: verenigingen slaan noodkreet

Dirk Selis °  

Het Oud-Atheneum in de Zoutstraat.
(c) Karolien Coenen Het Oud-Atheneum in de Zoutstraat.

 In de speelzaal van het Oud Atheneum in de Zoutstraat is er vrijdagmiddag een ‘drugskit’ met heroïnespuiten en methadon gevonden. De drugsspuiten zouden er de hele week gelegen hebben, ook terwijl een groepje asielkinderen er kwam spelen tijdens een inburgeringsklas van het Huis Van de Wereld. Ondertussen vragen de 22 verenigingen die nog steeds in het gebouw huizen om maatregelen.

“Deze voormiddag kreeg ik een telefoontje over de wantoestanden in het gebouw van het Oud Atheneum”, vertelt Jerry Claes (SterK Sadspartij). “In het gebouw spelen blijkbaar nog steeds kinderen terwijl het onlangs door de stad als onveilig werd verklaard. Daarbij komt ook nog eens dat er in de speelzaal van het gebouw een zakje aangetroffen is met methadon en spuiten. Dat zou er al een aantal dagen hebben gelegen. Spelen in een gebouw dat onveilig is en waar de spuiten en drugs zomaar voor het grijpen liggen, is volledig onverantwoord”, aldus Jerry Claes

Het gebouw, dat eigendom is van de stad, wordt verkocht en moet plaats maken voor appartementen. De 22 verenigingen en sportclubs moeten dus op zoek naar een nieuw onderkomen. In september vorig jaar trokken de verenigingen al aan de alarmbel. “Insijpelend regenwater, onveilige elektriciteitsleidingen, stukken plafond die naar beneden vallen, vrijgekomen asbestvezels, een muur op instorten… ”, vertelt Axel Abeels van de overkoepelende vzw. “Het Oud Atheneum verkeert in een steeds slechtere staat en vandaag worden daar dan nog eens heroïnespuiten en methadon gevonden. We vrezen voor de veiligheid van de verenigingen”, waarschuwt hij. “Maar het stadsbestuur doet niets. We willen weten wanneer we moeten vertrekken en vooral waar we naartoe moeten. Maar moet er eerst iets gebeuren alvorens de stad zal ingrijpen?”

Het stadsbestuur bevestigt dat het sinds 22 jaar eigendom is van de stad en dat het in gebruik werd genomen in de toestand zoals het verworven werd, zonder renovatie of herstelling. Na onze grondige evaluatie van de voorbije twee jaar blijkt er nood is aan een hele resem aanpassings- en herstellingswerken van minstens één miljoen euro. Je kan je ogen sluiten en niets doen, maar dat is geen optie”, aldus het stadsbestuur. “Op 20 december vorig jaar is er aan alle verenigingen toegelicht er voor elk van hen een geschikte oplossing op maat zal worden uitgewerkt. In tussentijd hoeft geen enkele vereniging uit het Oud Atheneum te vertrekken”, klinkt het nog. “Heel deze zaak sleept al te lang aan. Op de volgende gemeenteraad zullen we onze vragen dus opnieuw voorleggen”, besluit Jerry Claes (SterK Stadspartij).

Zakje met spuiten en methadon
(c) RV Zakje met spuiten en methadon
Methadon stond naast de suikerpot
(c) RV Methadon stond naast de suikerpot

 

Deel onze berichten